Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Buiten De Vesting
't Rond 13
4285 DE WOUDRICHEM

Openingstijden

Ma: 13:00 - 17:30
Di: 10:00 - 17:30
Wo: 10:00 - 17:30
Do: 10:00 - 17:30
Vr: 10:00 - 17:30
Za: 09:00 - 17:00
Zo: Gesloten

Alle feestdagen zijn we standaard gesloten

Buiten de Vesting úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De diverse smaken van Cabernet Sauvignon

De diverse smaken van Cabernet Sauvignon

Niet alle restaurants hebben een professionele sommelier die u feilloos adviseert welke wijn het beste past bij uw smaak en gerecht. In de meeste gevallen krijgt u de keuze van de wijnen van de kaart. Deze worden meestal aangeduid via de druivensoort(en) waarvan de wijn gemaakt is. Bijvoorbeeld een Merlot of een Cabernet Sauvignon, een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Etc. Maar zoals u vast al weet: de ene Cabernet Sauvignon is de andere niet. Maar hoe komt dat nu? Wel, in een serie van artikelen willen we u meenemen in de wereld van druiven en de invloed van de belangrijkste (externe) factoren op de smaak en complexiteit van de wijn.

De Cabernet Sauvignon

Cabernet-sauvignon.jpgÉén van de meest bekende druivensoort ter wereld en de meest gebruikte druivensoort voor de productie van rode wijn is de Cabernet Sauvignon. Van oorsprong komt Cabernet Sauvignon uit de Médoc, een Franse Bordeaux-streek, door een natuurlijke kruising tussen de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Tegenwoordig zijn er wijngaarden in zowel de oude als de nieuwe wijnwereld te vinden, die heerlijke Cabernet Sauvignon produceren, met ieder hun eigen unieke smaak. Totaal verschillende wijngaarden, met verschillende klimaten, een diverse bodemgesteldheid en verschillende productiemethodes zorgen voor verschil in wijnstijl, zelfs als de wijn van dezelfde druivensoort wordt geproduceerd. Cabernet Sauvignon is wel een heel herkenbare wijn met een pittig karakter en hoog alcoholniveau, maar diverse factoren zorgen uiteindelijk voor verschil in nuance en aroma. Maar wat bepaalt nu de uiteindelijke smaak van de wijn?

Invloed van de bodem

De meeste wijngaarden met Cabernet Sauvignon-druiven hebben een kiezelbodem die de warmte van de zon goed vasthoudt. Cabernet Sauvignon houdt namelijk erg van warmte. De hogere temperatuur in de bodem ondersteunt het rijpingsproces, wat weer van invloed is op de uiteindelijke smaak van de wijn. Wijnen waarvan de druif goed heeft kunnen doorrijpen, vanwege die warmte, hebben een heerlijk fruitig aroma. Wijngaarden met een volle en rijke kleigrond produceren Cabernet Sauvignon-wijnen, waarin die rijkdom goed te proeven is. Deze topwijnen hebben ook het onmiskenbare aroma van zwart fruit, typerend voor Cabernet Sauvignon, echter kunt u daarnaast ook rijke tonen herkennen van kruiden en specerijen.

Invloed van het klimaat

Hoewel de Cabernet Sauvignon-druif het liefst groeit in warme gebieden, zijn er ook genoeg wijngaarden met Cabernet Sauvignon druiven in minder warme gebieden te vinden. Cabernet Sauvignon wijnen uit deze koelere streken zoals Bordeaux, Chili en Noord Italië hebben een lichtere body. Aroma’s van rood fruit, viooltjes, tabak en laurier overheersen. Cabernet Sauvignon wijnen uit warmere streken zoals Californië, Australië, Argentinië, Zuid Afrika en Spanje zijn voller, ronder en bevatten minder zuren. De tannines zijn rijper waardoor de wijnen fruitiger zijn en meer alcohol bevatten.

Invloed van de plukdatum

CS-druif2.jpgCabernet Sauvignon druiven hebben een langere rijping nodig dan de meeste andere druivensoorten. Meestal is de oogst rond half oktober. Hierdoor bevatten de druiven veel tannines waardoor de geproduceerde wijnen vol en krachtig zijn en van nature een stevige, fruitige smaak ontwikkelen. Bij wijnen waarvan de pluk erg vroeg is geweest, kunt u een aroma van groene paprika waarnemen.

Invloed van het vat

Om de specifieke karaktereigenschappen zo goed mogelijk te bewaren worden de meeste wijnen van de Cabernet Sauvignon druif op eikenhouten vaten gerijpt. Het eikenhout reduceert het tanninegehalte, waardoor deze wijnen een volle en verfijnde smaak ontwikkelen. Ook geeft het eikenhout de Cabernet Sauvignon het aroma van vanille, koffie en chocolade. Hoe groter het vat, des te minder contact de wijn maakt met het hout en dus minder invloed heeft op de smaak van de wijn. Ook is er een verschil tussen Amerikaans en Frans eikenhout. Cabernet Sauvignon wijnen uit vaten van Amerikaans eiken hebben een sterkere smaak dan wijnen uit vaten van Frans eiken. Een ander belangrijk verschil zit er tussen wijnen uit nieuwe vaten en oude, vaker gebruikte vaten. De nieuwe vaten geven meer karakter mee aan de wijn, dan vaten die al eerder zijn gebruikt.

Invloed van de wijnmaker

De wijnmaker speelt een grote rol in de uiteindelijke smaak van de wijn. Om zoveel mogelijk smaak en kleur aan de druiven te onttrekken maakt de wijn, tijdens het productieproces, zoveel mogelijk contact met de schil. De schil van de Cabernet Sauvignon druif is dik en bevat veel tannines. Het is daarom de kunst van de wijnmaker om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid tannines de smaak van de wijn niet gaat overschaduwen. Hoe minder contact, des te minder tannines, maar ook minder smaak. De wijnmaker bepaalt het moment dat de schillen en de wijn gescheiden worden en is dus voor een groot deel verantwoordelijk voor de uiteindelijke smaak van de Cabernet Sauvignon.

Invloed van het rijpen op fles

rode-wijn-in-glas.jpgNa het bottelen kunnen Cabernet Sauvignon-wijnen goed weggelegd worden. Het rijpen op de fles komt de smaak zelfs vaak ten goede. Een wijn die snel na het bottelen geopend wordt bevat een hoge concentratie tannines en zuur. Deze jonge wijnen zijn vaak stroef en krachtig. De zwarte fruitsmaak overheerst en ze hebben een diep rode kleur. Door rijping op de fles worden de tannines soepeler en krijgt de wijn meer diepgang. De zwarte fruit aroma’s veranderen naar mate de wijn ouder wordt in aroma’s van gedroogd fruit, leer en tabak, kruidige en cederachtige aroma’s en de kleur verandert naar warm robijnrood.

Invloed van blenden

Hoewel Cabernet Sauvignon als mono-cépage geproduceerd kan worden is de druivensoort heel populair als blend, vooral de druiven uit de minder warme gebieden en de oude wijnwereld worden hiervoor gebruikt. Het blenden met Cabernet Sauvignon wordt meestal gedaan om een wijn voller en complexer te maken. Blends met druivensoorten zoals Malbec en Cabernet Franc zijn hier goede voorbeelden van. Cabernet Sauvignon in een blend met Merlot maakt de wijn toegankelijker. Deze combinatie is fruitig en zacht, met een ronde body. De blend van Cabernet Sauvignon met Shiraz zorgt voor een rijke rode wijn met een volle body. De verschillende combinaties zorgen voor unieke smaakbelevingen en de heerlijkste wijnen, waarin Cabernet Sauvignon meestal de boventoon voert.

Invloed van wijn-spijs combinatie

wijn-kaas.jpgCabernet Sauvignon is een stevige wijn met veel tannines en is bij uitstek de ideale wijn bij een stevige of vette maaltijd. Gebakken biefstuk, een hamburger van de barbecue of een klassieke lamsbout passen perfect. De eiwitten in het vlees en de tannines van de wijn vormen een heel mooi huwelijk. Een pittige wijn zoals de Cabernet Sauvignon past minder goed bij een pittige maaltijd, echter in een blend met Malbec is ook deze combinatie mogelijk. De zwarte bessensmaak van Cabernet Sauvignon uit warme gebieden is door de aardse smaak van bietjes een heerlijke combinatie met een bietjessalade. Een gewaagde maar zeer verrassende wijn-spijs combinatie is een Cabernet Sauvignon met een kaasplankje. Combineer rijpe harde kazen, zoals een oude geitenkaas, halfzachte kazen zoals Camembert of blauwaderkaas, of een gerookt kaasje met een gerijpte Cabernet Sauvignon uit de warme streken.

Schenktip: Schenk Cabernet Sauvignon wijnen in een groot wijnglas of decanteer vooraf zodat er meer zuurstof bij kan komen. De smaak van deze wat stroevere wijn zal beter tot zijn recht komen wanneer hij goed in contact komt met zuurstof.

De lekkerste Cabernet Sauvignon geselecteerd

Natuurlijk denkt úw topSlijter graag met u mee en hebben we een aantal prachtige Cabernet Sauvignon wijnen op een rijtje gezet. Uiteraard hebben wij nog veel meer heerlijke rode wijnen in ons assortiment. Uw lokale topSlijter kan u veel meer vertellen.

Les 4 Pierres Cabernet Sauvignon

Mazet de Nizas Syrah-Cabernet Sauvignon

Phebus Cabernet Sauvignon MendozaCaves d'Albret Merlot-Cabernet Sauvignon

Country Lane Shiraz-Cabernet Sauvignon